Saturday, January 19, 2013

Interviu Kenan İmirzalıoğlu- revista Vogue ianuarie 2013

Articol cu Kenan İmirzalıoğlu din revista Vogue, ianuarie 2013. Varianta originala o gasiti la linkul de  mai jos. Traducerea  si adaptarea in limba romana imi apartin.




Kenan İmirzalıoğlu: “ Ben Şarap Gibi Kadın Severim Evet, Ama Sade de Olacak”

Mie imi place femeia ca vinul- da, dar sa fie si simpla

- Sence kadın kaç yaşından sonra şarap kıvamını yakalar?

35 yaşından sonra… Şarap gibi kadın, olgunlaştıkça güzelleşen kadındır. Hayatın verdiği bilgi, tecrübe, görgü kadını daha cazibeli hale getiriyor. Böyle kadınların güçlü duruşu etkileyici. Ben şarap gibi kadın severim evet, ama sade de olacak. Albenili ama mütevazı… Zarif ama sağlam… Kendine hayranlık duymayacak. Güzel kadın kendisini seyrediyorsa etrafını göremez, o zaman da güzelliğinin cazibesi kalmaz.

Dupa parerea ta, dupa ce varsta capata femeia consistenta vinului?

Dupa 35 de ani. Femeia care este ca vinul e femeia care devine frumoasa pe masura ce se maturizeaza. Invatatura pe care i-o da viata, experienta, bunele maniere o fac pe femeie mai atragatoare. Atitudinea puternica a unei astfel de femei este impresionanta. Mie imi place femeia ca vinul- da, dar sa fie si simpla. Atragatoare dar modesta. Eleganta dar calculata. Care nu se admira pe ea insasi. Daca o femeie frumoasa se contempleaza pe ea insasi, nu mai poate vedea ceea ce se afla in jurul ei si atunci seductia frumusetii se pierde.

- Araba merakın var, değil mi?

Evet. İlk kez yedi yaşımda babamın yanında traktör direksiyonu tuttum. İki arabam var: Cip ve minibüs.

Esti interesat de masini, nu-i asa?


Da. Prima data la 7 ani, am condus tractorul langa tatal meu. Am doua masini: un Jeep si un minibus.


- Hep ‘annem’ diyorsun…

Biz, çocukları annelerin yetiştirdiği jenerasyonuz. Babam benim, ağabeyimin ve kız kardeşimin psikolojisiyle ilgilenemeyecek kadar çok çalışırdı. Annem ise tasarruf için dondurmamızı bile evde yapardı. Yeşilçam filmlerindeki huzurlu aileydik biz. Ortada soba, üzerinde patlatılan mısır, kestane… Evimizde engelli amcam ve 103 yaşında kadar yaşayan babaannemle çok mutluyduk.

Mereu spui cuvantul “ mama”


Noi suntem generatia copiilor crescuti de mame. Tatal meu muncea atat de mult incat nu mai putea sa se preocupe de ceea ce se intampla in sufletele noastre- al meu, al fratelui si surorii mele. Mama, ca sa faca economie obisnuia sa ne faca pana si inghetata. Noi am fost o familie fericita ca din seriale. In mijloc era soba, si pe soba porumbul care se cocea, castanele...Eram foarte fericiti cu unchiul meu si cu bunica mea care a trait cu noi pana la 103 ani.

- Çok mutlu bir aile ortamından geliyorsun ama şu anda yalnız yaşıyorsun. Zamanla yalnızlığın alışkanlık olabileceğini ve bir insanla aynı evi paylaşmanın zorlaşacağını düşünmüyor musun?

Yalnızlık bir taraftan ömür boyu. Tek başıma yaşamaktan zevk alıyorum. “Ben bu insanla yaşlanmak istiyorum” diyebileceğim insanla bir evi paylaşmak isterim.

Vii dintr-un mediu familial foarte fericit dar acum traiesti singur. Te gandesti ca in timp singuratatea va putea deveni obisnuinta si ca o sa iti fie greu sa imparti casa cu aceeasi persoana?

Pe de o parte singuratatea dureaza toata viata. Imi place sa traiesc singur. As vrea sa impart casa cu o persoana despre care sa pot spune:” Eu vreau sa imbatranesc impreuna cu persoana asta”

-Kendini kıyasladığın bir oyuncu var mı?

Kıyaslamayı hadsizlik sayarım. Herkesin değeri biriciktir. Bir insanın değeri neden başkalarından bağımsız verilemiyor, anlayamıyorum. Hep kıyaslama yapılıyor bir insan değerlendirilirken. Oyunculuğa başladığımda beni de Kadir İnanır ile kıyaslamışlardı. Bu ne hadsizlik! Kadir İnanır yılların oyuncusu. Yeni bir oyuncuyla kıyaslanabilir mi? Bu ne bol keseden atma böyle.

Exista vreun actor cu care te compari pe tine insusi?


Consider comparatia a fi peste masura. Valoare fiecaruia este unica. Nu inteleg de ce nu i se acorda valoare unui om independent de ceilalti. Cand se evalueaza o persoana, mereu se fac comparatii. De cand am inceput actoria si pe mine m-au comparat cu Kadir Inanir. Asta e peste masura! Kadir Inanir e actor de ani de zile. Cum poate fi comparat cu un actor nou? Nu se arunca cu vorbe asa....


- Spora tutkunsun…

Evet. Yürüyüş, bisiklet, kardiyo ve total body yapıyorum. Total body ile body building arasında fark var. Body building daha kaba, iri kas yapıyor. Ben ise daha sıkı ve fit olmak için total body’yi tercih ediyorum. Ayrıca her sabah Tibet’in Gençlik Pınarı denilen 5 egzersiz yapıyorum. Yogaya, pilatese benziyor. Böylece metabolizmam hızlanıyor, karın bölgesi sıkılaşıyor.

-Esti pasionat de sport..


Da. Merg pe jos, cu bicicleta si fac excercitii cardio si total body. Intre total body si body building exista o diferenta. Body buildingul iti dezvolta muschi mai mari, mai necizelati. Eu insa pentru a fi in forma prefer total body-ul. In fiecare dimineata fac 5 exercitii denumite “izvorul tiberan al tineretii”. Seamana cu yoga si pilates. Astfel, imi creste metabolizmul si mi se intareste zona abdomenului.

“İnsani değerlerim şöhretten önce gelir”

Valorile mele umane sunt mai importante decat faima

- Bazı yakışıklı gençler ‘belki biz de keşfedilir, para ve şöhret kazanırız’ umudundalar. Bu umutlar boşuna mı?

Ünlü olmak isteyen gençler önce hedef belirlemeli. Şans, kısmet, tesadüf ile şöhret yolu açılabilir ama ihtimal düşük. Ayrıca bu yol açılsa bile başarıya ulaşmak kolay değil. Şöhret dediğiniz şey, ateşten gömlek. İnsanı gerçek olmayan şeylere inandırır. Perde kalktığı zaman ise gerçekle yüzleşmek zordur. Ben üniversitede okurken harçlığımı kazanmak için mankenliğe başladım. Öncelikli hedefim üniversiteyi bitirmekti, bitirdim. Mankenliği de oyunculuğu da çok ciddiye aldım, çok çalıştım. İşin ve şöhretin, insani değerlerimin önüne geçmesine hiç izin vermedim.

-Unii tineri chipesi isi fac sperante zicand ” poate o sa fim si noi descoperiti, o sa castigam bani si faima”. Sperantele asta sunt in van?


Tinerii care vor sa devina faimosi, trebuie mai intai sa-si stabileasca tinta. Cu noroc, sansa si jocul intamplarii drumul spre faima poate fi deschis dar sansa e slaba. Chiar daca ar fi deschis acest drum, nu e usor sa atingi succesul. Ceea ce numiti voi succes e o cazna. Il face pe om sa creada in lucruri care nu sunt reale. Insa cand a cazut perdeaua e greu sa te infrunti cu realitatea. Eu in timp ce studiam la Universitate am inceput sa lucrez ca manechin pentru a-mi castiga banii de buzunar. Tinta mea prioritara a fost sa termin univeristatea si am terminat-o. Si meseria de manechin si actoria le-am luat foarte in serios, am muncit mult. Nu am dat voie muncii si faimei sa treaca peste valorilor mele umane.

- İnsani değerlerin neler?

Vicdan, adalet, hak yememek. Vicdan duygusu annemden geçti. Yanlış bir şey yaparsam çok rahatsız olurum. Gurur yapmam, vicdanımı dinlemezsem kendimle küs kalırım. İnsanlara tepeden bakmam, onu da annemden öğrendim. Ve gereksiz yere sinirlenmem. Sinirlendiğimde annem bana “İçine şeytan girdi” derdi. Ayrıca çocukluğumdan beri kıskanmayı, kötü düşünmeyi kendimden uzak tuttum. Herkes kendi kısmetini yer. Zaten buna inanıyorsan kıskançlık manasız gelir sana.

Care sunt valorile tale umane?


Constiinta, dreptatea si respectarea drepturilor celuilalt. Sentimentul constiintei mi-a venit de la mama. Daca fac ceva gresit, ma simt foarte rau. Nu sunt mandru, daca nu imi ascult constiinta, ma supar pe mine insumi. Nu ma uit oameni de sus, asta tot de la mama am invatat. Si nu ma enervez cand nu e cazul. Cand ma enervam, mama obisnuia sa-mi zica” a intrat necuratul in tine”. Insa din copilarie m-am tinut departe de a ma supara si de a gandi de rau. Fiecare are destinul sau. Daca crezi in asta, invidia nu isi are sensul.




No comments:

Post a Comment